Cantina Faralli

Localita Fasciano, N. 4, 52044 Cortona, Arezzo, Italia

 

Historiek:

Eind 1700 was het landgoed Poggio Martino Maggiore in Faciano eigendom van het Vagnotti-seminarie van Cortona. De wijnbouw werd door monniken verzorgd, wat resulteerde in de productie van een uitstekende wijn. Door de eeuwen heen waren er verschillende eigendomswissels, maar de constante bleef de wijnbouw op het landgoed. Meerdere generaties van de familie Faralli werkten in loondienst op dit landgoed. Begin jaren 50 deed zich voor deze familie de mogelijkheid voor om eigenaar te worden van dit prachtige wijndomein. Een opportuniteit die de Faralli’s met beide handen. De familie heeft de bekende wijntraditie steeds in stand gehouden. Tijdens de afgelopen vijftien jaar werd het wijnassortiment gevoelig uitgebreid, door enerzijds het aanplanten van nieuwe wijngaarden/-rassen en anderzijds door innovatieve veranderingen aan de wijnkelder.
De drijvende kracht hierachter is de huidige generatie, de broers Andrea en Juri die de taken van het wijndomein mooi verdeeld hebben. Andrea focust zich op het vinificatieproces inclusief degustaties daar waar Juri zich toelegt op het agrarisch proces binnen de wijngaard. Juri is verantwoordelijk voor de diverse passages in de wijngaarden tijdens het groeiproces van de druiventrossen alsook voor de jaarlijks in juli wederkerende groene oogst. Tijdens de groene oogst, worden de individuele wijnranken bekeken en worden wijnbladeren die het zonlicht belemmeren verwijderd en trossen die overbodig zijn geknipt. Een zorgvuldige groene oogst, verbetert de kwaliteit van de wijn.

 

Terroir:

De wijngaarden bevinden zich op hellingen met een noord, noord-oost oriëntatie en op een hoogte die varieert tussen de 250 tot 330 meter. Het volledige terrein omvat 70 hectaren waarvan 6 hectaren gebruikt worden voor wijnbouw. De wijnstokken groeien voornamelijk op een terroir van tufsteen & klei.

 

Wijnen:

Het assortiment van Cantine Faralli bestaat uit 6 wijnen met name 1 witte, 4 rode en 1 schuimwijn volgens de “Metodo Classico”.