Over ons

Pozzuolo 2004, daar begint het verhaal dat vandaag met Umbria e Toscana in bottiglia verteld en verder geschreven wordt. De kennismaking met de destijds toeristisch minder bekende streek nabij Lago Trasimeno, bleek liefde op het eerste gezicht. Het glooiend landschap met de grillige vormen van olijfbomen, uitgestrekte graan- en zonnebloemvelden en strategisch aangeplante wijngaarden, bevestigt het agrarische karakter van deze streek. Hier wordt met liefde voor het product, het land bewerkt. De olijven leveren pure olijfolie, tapenaden en smaakvolle hapjes. De granen worden verwerkt tot knapperige grissini. Door zon overgoten druiven worden geperst om heerlijke witte en rode wijnen te bottelen.

De oogst levert meteen de ingrediënten voor de Italiaanse keuken die gekenmerkt wordt door zowel haar eenvoud als haar pure smaken. De gerechten geserveerd in de regio zijn even authentiek als het landschap én de lokale bevolking. Want het moet gezegd worden, deze streek kan niet enkel bekoren omwille van haar natuurpracht en culinaire geneugten, ook haar bewoners verwelkomen u alsof u reeds jaren tot la famiglia behoort. Reeds meer dan vijftien jaar, genieten wij van de onvoorwaardelijke gastvrijheid van de familie Bacoccoli die agriturismo Romitorio met bijhorende wijngaard en olijfboomgaard uitbaten. Het prachtige domein van Romitorio staat garant voor la dolce vita: de rust van het platteland, het robuuste karakter van de hoeve, de oprechte vriendelijkheid van de familie, de lekkere keuken van Giulia – dochter des huizes en bovenal dolce far niente.

Na enkele jaren de streek te hebben verkend, bleek één obstakel een meer intense ervaring van het Italiaanse leven in de weg te staan: de taal. Hoewel menig wijnbouwer ‘wine tasting’ afficheerde, bleek dit niet zelden één van de weinige Engelse termen te zijn die zij machtig waren. Kennis van de Italiaanse taal zou onontbeerlijk blijken om tegemoet te komen aan de inmiddels sterk aangewakkerde interesse in de Italiaanse wijnteelt.

Doorheen de jaren bekwaamde ik mij in het Italiaans. Door die vaardigheid kon gemakkelijk contact gelegd worden met de Italiaanse wijnboeren, die met gepaste trots en grote passie uitgebreid vertelden over hun wijngaarden, druiven, procedés, … hun levenswerk.

Dat enthousiasme werkte aanstekelijk. Mijn kennis over wijn, wijnteelt en wijnhandel diende verruimd te worden. Zo geschiedde. Tijdens een opleiding van vier jaar werden druiven, gesteenten en mineralen bestudeerd van alle windstreken. Sinds 2019 mag ik de titel van sommelier voeren.

Ondanks de proeverij van allerhande wereldwijnen, bekoren de Italiaanse wijnen mijn smaakpapillen het meest, al ben ik mogelijk wat bevooroordeeld. Met Umbria e Toscana in bottiglia is de tijd gekomen om u te overtuigen van de smaak en kwaliteit van Italiaanse wijn en olijfolie!

 

Onze missie

Wellicht zal het u niet verbazen dat Umbria e Toscana in bottiglia beoogt de wijnen uit de streek rond Lago Trasimeno op de kaart te zetten. Niet de alomgekende en gevestigde namen, want met uitzondering van de rode wijnen uit Montefalco en de witte wijnen uit Orvieto, blijken de wijnen uit Umbrië nog eerder onbekend te zijn. Toscane wordt dan weer klassiek geassocieerd met de Chiantistreek en Montalcino.

Beide wijnstreken hebben echter nog veel meer te bieden. Samen met de geselecteerde wijnboeren, wil Umbria e Toscana in bottiglia u de minder gekende wijnen doen beminnen net als de klassiekers.

Voorafgaand aan de selectie van de wijnen die door Umbria e Toscana in bottiglia aangeboden wordt, werden de wijnboeren persoonlijk bezocht. Zij vertelden uitgebreid over hun persoonlijke geschiedenis, de genese van hun wijndomein en toekomstvisies. Door de communicatie met de individuele wijnboeren - veelal vader en zoon / zonen - in hun moedertaal, kon veel informatie worden vergaard, die Umbria e Toscana in bottiglia graag met u deelt. Elkeen van de wijngaarden wordt frequent bezocht zodat Umbria e Toscana in bottiglia zich kan vergewissen van de procedés, hygiëne- en veiligheidsnormen die gehanteerd worden om tot de aangeboden wijnen te komen.

De afgelopen jaren kon worden vastgesteld dat de wijnboeren in de streek rond Lago Trasimeno zich professionaliseren waardoor niet enkel oog is voor smaak, maar evenzeer voor styling en marketing. Hoewel de smaak evident primeert, wil het oog ook wat. De wijnboeren tonen zich klaar om hun product aan te bieden aan een breder publiek. Umbria e Toscana in bottiglia is trots te mogen optreden als spreekbuis voor deze wijnboeren in België.

Door de rechtstreekse import van de wijnen slaagt Umbria e Toscana in bottiglia erin om deze tegen een correcte en scherpe prijs aan te bieden. Eens aangekomen in België, worden de wijnen bij Umbria e Toscana in bottiglia bewaard in een constante en normconforme temperatuur. Een aantal van de aangeboden wijnen lenen zich perfect tot bewaring. Anderen kan u meteen nuttigen. Meer informatie hierover, vindt u terug in onze wijnfiches. Uiteraard kan u steeds bij Umbria e Toscana in bottiglia terecht indien u nog vragen heeft.